De voordelen van een tweedehands auto

Aanschaf en onderhoud van een auto zijn doorgaans flinke investeringen. De grote vraag is echter: wat is nu de meest voordelige optie: nieuw of tweedehands? Nieuwkoop is duurder, maar is het ook beter? In het geval van een splinternieuwe wagen staat met name de afschrijving in de eerste jaren garant voor een flinke aderlating. Veel mensen kunnen of willen niet de hoofdprijs betalen en gaan voor een goedkopere, gebruikte auto. De lagere aanschafprijs van tweedehands is zodoende het meest evidente voordeel in vergelijking met nieuw kopen.

Eerlijk is eerlijk, de kosten voor verzekering en onderhoud zullen hoger liggen, maar wegen niet snel op tegen de genoemde hoge aanschaf- en afschrijfkosten. De ervaring leert dat gebruikte auto’s niet noodzakelijkerwijs vaker (grote) defecten vertonen. Bovendien ben je voor het onderhoud bij een nieuwe auto veelal gedwongen om in ieder geval tijdens de garantieperiode bij de dealer waar je hem gekocht hebt aan te kloppen. Tweedehands heb je de volledige vrijheid om te kiezen wie je onderhoud verzorgt en tegen welke prijs.

Een kort gebuikte auto heeft uiteraard wel de voorkeur boven een oude auto met veel kilometers op de teller en mogelijk (bijna) versleten onderdelen; tenzij sleutelen een hobby van je is. Een jonge tweedehands (twee tot zes jaar) heeft eigenlijk het beste van twee werelden: een betrekkelijk lage aanschafprijs plus waarschijnlijk weinig onderhoudskosten voor meerdere jaren.

Vind je het niet belangrijk om in het nieuwste van het nieuwste te rijden en lijkt het je misschien zelfs een prettig idee dat een auto al een paar jaar is ingereden? Dan is de keus voor een auto met ervaring op de weg snel gemaakt.